Dort Pišinger - NEJLEPŠÍ, KTERÝ SEM KDY JEDLA!

Potřebné ingredience
Nenáročný na suroviny - většinu surovin máme doma. Vyzkoušeje! TĚSTO: 5dkg tuku, 20dkg cukru, 50dkg hladké mouky, 2lžíce rumu, 2lžíce medu, 2 vejce, 1 malá rovná lžička jedlé sody.... NÁDIVKA: 1 celé vejce, 25dkg cukru, 12,5 dkg tuku, 12,5 dkg másla, kakao nebo káva.... POLEVA: 4dkg tuku, 4dkg kakaa, 15dkg cukru. (není potřeba, postačí rozpuštěná čokoláda s tukem)
Postup přípravy
Upečená kola nechat vychladnout a podle talíře zarovnat.
NÁDIVKA: 25dkg cukru svaříme s trochou vody ("svaření cukru na "nitku" každý ho dělá trochu jinak, musí mezi prsty se lehce táhnout - pozor pálí ! :-) ) . V míse rozšleháme 1vejce a vařící cukr po troškách za stálého míchání zašleháváme do vajíčka - míchám vařeškou tak dlouho až je tekutina studená. Poté přidám 25dkg tuku (polovina umělého tuku,polovina másla) - nebojte se, že se vám to srazí po delším šlehání - doporučuji ručním člehačem vznikne krásně hladký krém ! Do utřeného krému dáme dle libosti kakao nebo kávu, popř. rum.
Dále postupujte jako s medovníkem do spod jednokolo (můžete a doporučuji každé kolo lehce pokapat uvařenou kávou s trochou rumu), natřít nádivkou,další kolo (pokapat) natřít nádivkou a takhle pokračovat. Nejlépe nechat uležet do druhého dne - pláty poté krásně s krémem změknou! :-))
=================
Ješte nemam foto postupu, ale hned jak budu dělat tak nafotím, postupově si představte medovník, ale přijde mi, že chuťově je "pišinger" milionkrát lepší !!! Recept mam od babičky mého bývalého přítele a opravdu stojí za to, protože ona je skvělá a má léta praxe! :o)

příprava na těsto

rozehřáté suroviny a přidání 1 lžičky jedlé sody

vyválená tenká placka, zarovnaná podle talíře - doporučuji vyvalovat již na pečícím papíru -jde to snadněji a podstatně rychleji (pečící papír si předem připravit na velikost plechu)! :-)

upečená placka

upečených všech 12 placek, zatím bez krému

hotový krém - nebojte ze začátku se vám "přisrazí" to jde ale krásně do hladka rozšlehat a poté přidáte podle chuti kakao, kávu popřípadě trochu rumu.

natřené placky - krému opravu tenoulinkou vrstvu, stejně tenkou jako placka potom by vám na celý dort nestačil

potřený dort čokoládou - nejsem žádná cukrářka a podle toho to taky tak vypadá ! :-))

Dort po nakrojení - první dvě placky jsem nenatírala já a jdou opravdu zbytečně tlusté ! :-)....

Vyzkoušejte je výborný a za tu práci to skutečně stojí ! :))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu










































